- News
- 0 polubień
- 140 odwiedzin
- 0 komentarzy

Żywienie trzody chlewnej to odpowiedzialny proces – mieszanki paszowe, a także stosowane do nich dodatki, powinny być właściwie dobrane do stanu zwierząt oraz ich realnych potrzeb. W przypadku prosiąt warto w diecie uwzględnić mączkę sojową. Nowoczesne produkty tego typu są niemal pozbawione substancji antyżywieniowych i korzystnie wpływają na prawidłowy rozwój młodych osobników. Sprawdź, czym jest mączka sojowa i jakie korzyści może przynieść jej zastosowanie.
Czym jest mączka sojowa?
Mączka sojowa to produkt, który powstaje przy produkcji oleju sojowego. Przeznaczona jest do stosowania u prosiąt już od pierwszego tygodnia życia. Zazwyczaj dodaje się ją do paszy młodych osobników do 2-4 tygodni po odsadzeniu od lochy. Produkt ten zawiera wysoką zawartość białka roślinnego i ułatwia prosiętom proces odstawienia. To niezwykle ważny etap w ich rozwoju. Zwierzęta są wówczas narażone na duży stres, a także na występowanie groźnych chorób. Właśnie dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na jakość podawanej paszy oraz dodatków paszowych. Wybieraj produkty cechujące się wysoką wartością biologiczną i łatwą przyswajalnością.
Zalety stosowania mączki sojowej w paszy dla prosiąt
Stosowanie mączki sojowej w mieszance paszowej dla prosiąt ma wiele zalet. Przede wszystkim produkty od renomowanych producentów są bezpieczne i zawierają śladowe ilości substancji antyżywieniowych. Korzystnie przekłada się to na prawidłowy rozwój prosiąt. Wysoce strawna mączka sojowa minimalizuje ryzyko występowania u zwierząt biegunek i innych problemów ze strony układu pokarmowego. Dzięki temu nie dochodzi do ewentualnego odwodnienia się zwierząt, co jest jednym z zagrożeń występujących w hodowli.
Mączka sojowa to bogate źródło białek roślinnych i produkt rekomendowany w żywieniu prosiąt oraz innych zwierząt. Poprzez jej zastosowanie można uzyskać odpowiednio zbalansowaną dietę, która oznacza lepsze przyrosty, mniejsza zachorowalność oraz poprawa efektywności prowadzonej hodowli trzody chlewnej.
Komentarze (0)