- News
- 0 polubień
- 139 odwiedzin
- 0 komentarzy

Zastanawiasz się nad zakupem oleju sojowego paszowego? Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do zwierzęcej diety. W tym poradniku znajdziesz niezbędne informacje.
Olej sojowy – najważniejsze atuty
Tłuszcz stanowi bardzo dobre źródło energii dla wszystkich organizmów żywych. Oleje roślinne zawierają wiele kwasów tłuszczowych, które pełnią istotne funkcje w różnych procesach życiowych. Ponadto stymulują prawidłową pracę tkanek i narządów. Tłuszcz stanowi również nośnik witamin A, D, E, K. Kolejna ważna funkcja to izolacja termiczna i ochrona organów wewnętrznych przed urazami.
Olej sojowy paszowy ma wysoką wartość energetyczną, która sięga ok. 37 MJ EM/1 kg.
W dodatku możesz dostarczyć zwierzętom wiele cennych składników – np. kwas oleinowy, linolowy, kwas α-linolenowy, lecytynę, flawonoidy czy fitosterole. Te cenne właściwości przekładają się na lepsze przyrosty u świń i drobiu. W dodatku wzbogacają smak paszy, co stanowi bardzo ważny aspekt w produkcji żywca.
Natłuszczanie pokarmu olejem sojowym
Olej sojowy zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie ulegają syntezie w organizmie. Dlatego dodawanie ich do paszy pozwala zmienić skład kwasów tłuszczowych we frakcji lipidowej. Ponadto natłuszczenie pozwala na zwiększenie przyrostu ciała u drobiu i świń, a także wzrost wartości energetycznej jaj i mięsa.
Spożywanie paszy pozbawionej nienasyconych kwasów tłuszczowych niesie za sobą ryzyko zahamowania wzrostu, degeneracji narządów rodnych, a także zmian skórnych. Dobra praktyka mówi, że należy natłuszczać pasze młodych prosiąt, macior karmiących i wysokoprośnych. Dzięki temu można liczyć na lepsze efekty produkcyjne.
Natłuszczanie pasz olejem sojowym zapewnia zwierzętom prawidłowy rozwój i chroni je przed zahamowaniem wzrostu, co wpłynęłoby na pogorszenie wyników hodowli. Jeśli chcesz zadbać o jakość paszy oraz zdrowie świń czy drobiu, zdecydowanie warto postawić na takie rozwiązanie. Przekonało się o tym wielu hodowców.
Komentarze (0)